Hogesterktebeton

(High strength concrete)

Beton in sterkteklassen hoger dan C50/60 bij normaalbeton of zwaar beton en hoger dan LC 50/55 bij lichtbeton (volgens de Betonvoorschriften NEN-EN 206 en NEN 8005)

Catharinabrug Leiden
Catharinabrug Leiden

Nadere omschrijving

De technologie voor hogesterktebeton (hsb) heeft de laatste jaren een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Hsb wordt zowel toegepast in de prefab betonindustrie als bij in het werk gestort beton voor een grote variëteit aan constructies. Hsb wordt vooral toegepast in op druk belaste constructieonderdelen.

Op dit moment zijn sterkteklassen tot en met C100/115 opgenomen in de voorschriften beton (nen-en 206 / nen 8005). Nog hogere sterkteklassen zijn inmiddels produceerbaar. Er wordt dan vaak gesproken van zeer-hogesterktebeton of ultra-hogesterktebeton. In het algemeen wordt aangenomen dat de grenzen als volgt liggen.

Tabel: Indeling beton naar sterkteklasse

 

Karakteristieke kubusdruksterkte

Normale sterktebeton

tot 65 MPa

Hogesterktebeton

65 MPa tot 105 MPa

Zeer-hogesterktebeton

105 MPa tot 150 MPa

Ultra-hogesterktebeton

150 MPa tot 200 MPa

Voor hogesterktebeton zijn in NEN-EN 206 aanvullende bepalingen opgenomen met betrekking tot:

  • controle op grondstoffen;

  • controle op opslag, afweeg- en mengapparatuur;

  • productiecontrole en controle op betoneigenschappen.

De zeer hoge dichtheid van hsb waarborgt een extreem hoge duurzaamheid. De dichtheid is echter een nadeel met betrekking tot brandwerendheid. De brandwerendheid inzake bezwijken is onder meer afhankelijk van de afmetingen van het bouwdeel, de grootte van de betondekking en de positie van de wapening. Voor de rekenkundige bepaling van de brandwerendheid wordt gebruik gemaakt van NEN 6071. Voorwaarde is dat het beton zodanig is samengesteld, dat er geen risico op spatten van beton bestaat. Een van de maatregelen is het toepassen van polypropyleenvezels.

 

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op ma. 13 jul. 2020