Bentoniet

(bentonite)

Bentoniet is een in de natuur voorkomende kleisoort met deeltjes die zo klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken

Bentonietsuspensies worden veel gebruikt bij het maken van diepwanden
Bentonietsuspensies worden veel gebruikt bij het maken van diepwanden

Nadere omschrijving

Bentoniet is een kleisoort, opgebouwd uit zeer kleine deeltjes. Omdat het veel water aan zich kan binden, heeft het zwellende eigenschappen. In de betonwereld heeft bentoniet twee gezichten. Om te beginnen kennen we het als verontreiniging in toeslagmateriaaal.

Bentoniet kent echter ook veel nuttige toepassingen in de bouwwereld. Het nut van bentoniet bij het boren en in de civiele techniek, zoals de tunnelbouw, komt door zijn unieke reologische eigenschappen. Een relatief kleine hoeveelheid bentoniet gesuspendeerd in water, vormt een viskeus materiaal. Bentonietsuspensies worden veel gebruikt als steunvloeistof bij het maken van diepwanden en in de grond gevormde palen.

Bij het maken van boortunnels draait de boor in een bentonietsuspensie en wordt de uitgegraven grond met deze suspensie afgevoerd, waarna bovengronds bentonietslurry en grond gescheiden worden en de slurry weer wordt hergebruikt.

Verontreinigde locaties kunnen met een diepwand van bentoniet geïsoleerd worden. Voor die toepassingen wordt de bentonietslurry vaak gemengd met wat cement om de stabiliteit verder te verbeteren en de wand enige sterkte te geven.

Normen/aanbevelingen/literatuur

Geplaatst op ma. 15 okt. 2018Laatst aangepast op di. 28 jul. 2020